Fotograf: Paul Bernhard

Johan Galtung er en internasjonal forsker og fredsmekler med hele verden som sitt arbeidssted. Slekten har vært bosatt i Jondal siden 1306. På 1990-tallet fikk Johan og konen Fumi hytte der. Hver sommer kom de og tilbrakte tid på hytten. En slektning, daværende ordfører Leif Galtung, tilrettela for at Johan kunne fortelle folk i Jondal om arbeidet sitt. Allerede første sommer ble det arrangert et fredssymposium. Fredssymposiene ble en årviss foreteelse siste helg i juli. Nordisk fredsakademi ble organisasjonen som sto bak de årlige symposiene. Organisasjonen ble senere til Hardangerakademiet, nordisk senter for fred, utvikling og miljø.  I 1999 overtok organsiasjonen Jonatunet, en tidligere tuberkuloseinstitusjon i Jondal.

Trykk her hvis du vil lese mer om Johan Galtung og historien bak Hardangerakademiet.

 
Johan Galtung fyller 90 år på FN-dagen 24. oktober. Da kan han se tilbake på 70 år med iherdig fredsforskning.
I anledning jubileumet deler vi her noen godbiter for deg som har lyst til å bli bedre kjent med Galtung. I boken “Galtungs metode for fred” gir Susanne Urban en innføring i Galtungs liv og tanker. 
Vi deler også et interessant foredrag om avskaffelsen av krig som Galtung holdt på Litteraturhuset 20. april 2015.

Galtungs Metode for fred

“Jeg har aldri vært borti en konflikt der en av partene er uten et eneste godt poeng.”

Johan Galtung, nestor i fredsforskning, har meglet i utallige konflikter gjennom et halvt århundre. Gjennom kurs og symposier har han i tiår poengtert en viktig erfaring: Det gjelder alltid, alltid, alltid å spørre – hvordan ser det ekteskapet/ den arbeidssituasjonen/ det Afghanistan ut, som du har lyst å leve i.  Det handler om å forankre prosessen i en positiv visjon, for å frigjøre kreativiteten. Da vil en oppdage felles drømmer og lengsler på tvers av skillelinjer.

En populærvitenskapelig utgivelse kan på ingen måte yte Johan Galtungs livsverk rettferdighet, men den kan vekke nysgjerrighet til å lære mer. Galtungs metode for fred er en introduksjon i 3 deler – liv, teorier og innflytelse skrevet av Susanne Urban.

Boken består av 3 deler: 

  • bli først kjent med mennesket bak banebrytende teorier
  • bli så presentert for selve teoriene
  • og avslutt med å se på innflytelsen disse teoriene har hatt på videre tenking og virke.

 

Galtungs metode for fred er nr. 7 i serien av skrifter fra Hardangerakademiet og er utgitt på Kolofon forlag. Boken kan kjøpes på nettet og ved å spørre i din nærmeste bokhandel. 

Nysgjerrig på å lese mer? I anledning Galtungs 90 årsdag 24. oktober gir vi deg mulighet til å lese et utdrag fra boken – ved å klikke på knappen under.

31. juli - 2. august: