SamXistens Jonatunet 7. mai 2022

“Bygg Broer - Skap Samxistens!” - Foredrag og dialog med Özlem Cekic fra Brobyggerne.

Jonatunet lørdag 7. mai 2022

Prosjektet SamXistens er et samarbeid mellom Hardangerakademiet, nordisk senter for fred, utvikling og miljø, Nordiske Mediatorer og Dialogisk Cafe.

Tiden vi lever i roper på samarbeid for å løse problemer, både på nære og internasjonale arenaer. Forutsetningen for forståelse og fred er at man snakker med sine motparter, og ikke bare med dem som er enige med en selv. Tyrkisk-danske Özlem Cekic er et strålende eksempel på hvordan dette kan gjøres. Hun inviterer nemlig sine fiender til kaffe-samtaler. Det får hun til, fordi hun gjør det annerledes! Som tidligere Folketingsmedlem vet hun alt om debatt. Men hennes suksess handler om effektiv dialog på tvers av kultur, rase, ulike meninger og politikk. Gjennom årene er dialogsuksessen blitt til foreningen Brobyggerne, som utgjør 7.500  medlemmer, et tall som øker for hver dag.

Özlem kom til Litteraturhuset i Bergen 6. mai og til Jonatunet i Jondal 7. mai, for å snakke om brobygging. Hun er en av verdens mest populære TED-talks, med over 2.100.000 visninger, og er en av svært få skandinaver som har holdt TED-talk på deres store scene i New York. Hun er av den danske storavisen Politiken kåret til en av debattens topp menings-dannere, og hun har mer enn 115.000 følgere på sosiale medier. Med glimt i øyet, med grunnlag i personlige og profesjonelle erfaringer, som sykepleier, politiker, mønster-bryter, og brobygger, får hun mennesker til å reflektere, endre synspunkter, – og handle! Det var foredrag og  samtale med meglerne Kjell Ribert og Trond Lexau, fra Nordiske Mediatorer. 

Prosjektet SamXistens er støttet økonomisk av Hardangerstiftinga og Ullensvang kommune.